Fortsätt till huvudinnehåll

Snyggare windows XP

Med Windows XP följer det 2 inte allt för upphetsande teman - xp-temat och det gamla win95-temat. Inte så skojigt i längden. Därför har det kommit ett antal program som "stylar" operativsystemet åt dig - Snyggt och lätt, men krävande. Har du en lite långsammare dator eller kör tyngre processer vill du inte att det ska ligga en extra process igång och ändra grafiken åt dig.

Alternativet är ganska simpelt. Microsoft har lagt hela tema-konfigurationen i en fil, uxtheme.dll . Denna fil tillåter enbart Microsofts egna teman som standard - men bytar man ut denna fil mot en fil med samma namn från 3:de part så kan man lägga till vilka teman man vill från vem som helst. Du kan göra dina egna teman om du vill (och är insatt).

Det enklaste är att tanka hem en "patch" som utför själva bytet åt dig. Det kan du göra >här<. När du tankat ner och packat upp zip-filen så har du ett litet program. Kör programmet och du får upp det här fönstret:Nu är det bara att klicka på "Patch" och klicka "OK" i fönstret som frågar om operativsystemsinformationen stämmer överens med ditt system.

Då får du först upp detta fönster - klicka inte!:
och direkt efter så visas detta fönster:
Nu är det viktigt att du först klickar på "Avbryt" i fönstret "Windows Filskydd". Då visas ytterligare ett nytt fönster - "Windows Filskydd":Här är det VIKTIGT att du klickar "Ja". Annars kommer Windows att ersätta den nu pathcade uxtheme-filen med originalfilen som inte godkänner nya teman.

När du har klickar "Ja" i båda "Windows Filskydd"-fönstren så klickar du också "OK" i UXTheme Multi-Patcher"-fönstret. Du blir nu ombedd att starta om ditt system vilket du också bör göra.

När systemet har startat om kan du lägga till nya teman. Detta gör du genom att tanka ner tema-filer och lägga dom i en mapp för varje tema i C:\WINDOWS\Resources\Themes. När detta är gjort kommer temat att visas i "Egenskaper för bildskärm" under fliken utseende.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Aktivera sido-mus-knappar för Firefox

Har du en mus med "framåt"- och "bakåtknappar"? Fungerar dom inte i Firefox? Gör så här: Öppna ett terminalfönster och skriv: sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak för att göra en backup på configurationsfilen för dina enheter innan du börjar ändra i den. Skulle nånting gå fel är det bara att kopiera tillbaka backupfilen så här. Öppna sedan konfigurationsfilen med följande kommando: gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf Du får nu upp en textfil. I denna fil finns ett avsnitt som ser ut så här: Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" ... Option "Protocol" "ExplorerPS/2" ... Option "Emulate3Buttons" "true" EndSection Ersätt denna bit med följande: Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" ... Option "Protocol" "ExplorerPS/2" .

Hur man monterar mappar

Som du säkert vet om du använt linux kan man montera hårddiskar och diverse enheter. Men man kan även montera mappar från olika partitioner på andra partitioner. Användbart om man t.ex. vill dela ut en extern hårddisk på sitt ftp-konto. Det finns två sätt att montera mapparna. Antingen manuellt varje gång man loggar in, eller automatiskt genom att lägga till en rad i /etc/fstab. Manuellt: Öppna en terminal och skriv:    sudo mount -o bind /frånmapp /tillmapp Automatiskt: Öppna /ect/fstab som root och lägg till:    /frånmapp /tillmapp bind default,bind 0 0

CrossOver Office - ännu en wine-utveckling

Cedega möjliggör spelandet av windowsspel på din linux-dator, men hur är det med programmen? Visserligen finns det lika bra, oftast bättre, gratis open-source substitut för nästan alla vanliga program, men du kanske har fäst dig vid Photoshop eller Dreamweaver eller känner att du bara måste ha iTunes och inte orkar vänta på Songbird. Då är CrossOver Office nått för dig. Precis som Cedega är detta en kommersiell vidareutveckling av Wine. Precis som i Cedega öppnar du här installationsfilen för programmet du vill installera i CrossOver Office:s programinstallations-fönster. För de vanligaste programmen finns det färdiga inställningar att välja ur en lista. Så fort du startat installationen ser allt ut som vanligt och du behöver inte göra några inställningar alls utöver de vanliga. När installationen är klar hamnar det en genväg på skrivbordet och du kör programmet direkt med ett musklick precis som vilket linux-program som helst. Cedega skapar ett fejkat Windows under din användarkatalog