Fortsätt till huvudinnehåll

Cedega - när linux "inte räcker"

Äntligen är Linux-disten installerad och allt fungerar tillfredsställande. Det mesta är både bättre och snabbare än i det där Windows som man svurit över men ändå använt så länge. Funktionerna och grafiken imponerar, möjligheterna känns oändliga.
Men så kommer en liten hake trots allt - spelen.
Visst finns det linux-spel, men inte är dom många. Alla spel man köpt genom tiderna är ju trots allt för windows och för eller senare så saknar man ändå ett spel att förströ sig med.
Det är då Cedega kommer in i bilden. Cedega är ett kommersiellt program som bygger på windows-emultaorn Wine (som är ickekommersiellt) med skillnaden att Cedega är byggt enbart för spel. Programmet är mycket användravänligt och gör gör faktiskt windows-spelandet smidigare än i windows. Allt du behöver göra är att öppna Cedega och därifrån öppna spelets installationsfil. Spelet installeras då i Cedega, får en egen mapp i Cedegas "utforskare" och körs från Cedega.
Utöver just att spela spelet finns ett par smidiga inställningsmöjligheter. Du kan t.ex. välja vilken version av Windows du vill simulera och hur stort det fönster som spelet körs i ska vara. Just det - du behöver inte köra spelet på fullskärm - du kan enkelt surfa och chatta samtidigt som du kör en runda Civilisation eller WOW (som förövrigt båda finns förinställda i Cedega).
Har du inte skaffat Cedega än? Läs mer om det och tanka ner det från deras egen hemsida.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Användarkontot blir låst i Windows-domänen

Råkar en användare i domänen ut för att kontot blir låst titt som tätt, trots att han inte matat in fel lösenord flera gånger på raken? Det kan bero på att klientdatorn har cachat ett gammalt lösenord! Gör så här: Öppna "Kör" från startmenyn eller genom snabbkommandot windows-knappen + R Mata in följande rad rundll32.exe keymgr.dll, KRShowKeyMgr Tryck Enter I fönstret som öppnas visas en lista med ett konto sparat. Ta bort det! Du är klar!

Min nuvarande hemautomationsinstallation

Sen jag fick en begagnad Tellstick Net för en massa år sen har jag alltid haft någon form av hemautomation igång. Sedan 2015 nån gång har basen varit Home Assistant med lite olika hårdvara för att kunna kommunicera på ett antal trådlösa protokoll. Efter ett misslyckat försök att få en Raspberry Pi 3B att fungera tillförlitligt kombinerat med en USB-hubb och en extern SSD blev det istället ett skifte till docker-containers för varje mjukvara som krävs för att kommunicera med den hårdvara jag vill använda, snurrandes på min befintliga hemserver som även sköter lagring och backup. Nedan följer en kort sammanställning över vilken hård- och mjukvara jag nyttjar, samt en kortfattad steg-för-steg guide som beskriver hur installationen gick till. Hårdvara: Min hemserver snurrar på en mini-ITX Atom N330 med 4Gb ram, en ssd för os:et (Ubuntu 20.04) och en raid-10-array för lagring av foton mm. Zigbee: ljuskällkor från IKEA och Philips samt sensorer (magnet, temperatur, lufttryck, rörelse mm) frå...

LAMP-installation

Installera Apache2, MySQL och PHP i Ubuntu. Installera MySQL sudo apt-get install mysql-server mysql-client Mata in ett lösenord för root-kontot när du ombeds. Installera Apache 2 sudo apt-get install apache2 Om du nu surfar till din ip-adress ska du se en sida som talar om att Apache fungerar. Ange sen var du vill ha webbserverns dokumentrot i denna fil: sudo nano /etc/apache2/sites-enabled/000-default Installera php5 sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5 När detta är klart återstår enbart att starta om apache sudo service apache2 restart