Fortsätt till huvudinnehåll

Installera Ubuntu 6.10 - Edgy Eft

Den senaste versionen av Ubuntu är 6.10 - "Edgy EFt". Installationen har i denna version gjorts löjligt simpel. Så fort du har tanka ner installationsskivan och bränn ut den på en cd/dvd är det bara att starta om datorn, stoppa i skivan och välja att boota från cd-läsaren.
Nu kommer den häftiga biten - det tar ett tag för datorn att ladda allt, men efter ca. 5 minuter är operativsystemet igång och allt bör fungera (grafik, lan, wlan...). Detta är en s.k. live-cd-uppstart - operativsystemet har laddats från skivan och installerats temporärt. Du kan nu använda operativsystemet fullt ut med en enda begränsning - allt du sparar försvinner.
På skrivbordet finner du en ikonen "Installera Ubuntu". Klicka på den så startar installationsprogrammet som steg efter steg går igenom de olika inställningarna du kan välja för ditt operativsystem.
Efter att ha fyllt i namn m.m. kommer du till Partitionshanteraren. Du kan här välja att antingen använda en standardkonfiguration eller själv välja vilka partitioner du önskar använda. Själv använder jag mig av en 2gb stor SWAP-disk (filväxling). Denna placeras med fördel sist (längst ut på hårddisken = högst "hastighet"). Resten av hårddisken får vara en partition där jag lägger / (/=filsystemet, alla operativsystemets filer). Man kan även välja att lägga uppstartsfilerna (boot) i en partition, dokumenten (home) i en osv.
När detta är klart är det bara att slutföra installationen och starta om datorn (utan skivan!).
Nu är ditt nya operativsystem installerat och klart att använda!

Ytterligare installationsinformation hittar du här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Samba mount script

Först måste du installera filsystemet som ska användas för monteringen: sudo apt-get install smbfs Skapa sen en mapp att montera nätverksutdelningen i: mkdir mappnamn Nu är det bara att montera nätverksutdelningen i mappen: sudo mount -t cifs //server/utdelning /monteringspunkt Om du behöver ange ett användarnamn och lösenord för att nå utdelningen skriver du: sudo mount -t cifs //server/utdelning -o username=MyUsername,password=MyPassword /monteringspunkt Om du vill logga in anonymt via ett gästkonto skriver du: sudo mount -t cifs //server/utdelning -o username=anonymous,guest /monteringspunkt För att slippa skriva in denna rad för varje utdelning vi vill montera varje gång vi har startat om datorn vill vi gärna skriva in det i ett script där vi definierar samtliga utdelningar vi vill montera och som vi, om vi vill, kan köra automatiskt vid varje inloggning. Vi börjar med att skriva ett script: #!/bin/bash # this script mount smb shares on jimmys server echo "Mounting: Utdelning.

Min nuvarande hemautomationsinstallation

Sen jag fick en begagnad Tellstick Net för en massa år sen har jag alltid haft någon form av hemautomation igång. Sedan 2015 nån gång har basen varit Home Assistant med lite olika hårdvara för att kunna kommunicera på ett antal trådlösa protokoll. Efter ett misslyckat försök att få en Raspberry Pi 3B att fungera tillförlitligt kombinerat med en USB-hubb och en extern SSD blev det istället ett skifte till docker-containers för varje mjukvara som krävs för att kommunicera med den hårdvara jag vill använda, snurrandes på min befintliga hemserver som även sköter lagring och backup. Nedan följer en kort sammanställning över vilken hård- och mjukvara jag nyttjar, samt en kortfattad steg-för-steg guide som beskriver hur installationen gick till. Hårdvara: Min hemserver snurrar på en mini-ITX Atom N330 med 4Gb ram, en ssd för os:et (Ubuntu 20.04) och en raid-10-array för lagring av foton mm. Zigbee: ljuskällkor från IKEA och Philips samt sensorer (magnet, temperatur, lufttryck, rörelse mm) frå

Aktivera sido-mus-knappar för Firefox

Har du en mus med "framåt"- och "bakåtknappar"? Fungerar dom inte i Firefox? Gör så här: Öppna ett terminalfönster och skriv: sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak för att göra en backup på configurationsfilen för dina enheter innan du börjar ändra i den. Skulle nånting gå fel är det bara att kopiera tillbaka backupfilen så här. Öppna sedan konfigurationsfilen med följande kommando: gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf Du får nu upp en textfil. I denna fil finns ett avsnitt som ser ut så här: Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" ... Option "Protocol" "ExplorerPS/2" ... Option "Emulate3Buttons" "true" EndSection Ersätt denna bit med följande: Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" ... Option "Protocol" "ExplorerPS/2" .