Fortsätt till huvudinnehåll

Dela ut Ubuntu-skrivare i nätverket

Har du ett fungerande nätverk med t.ex. Samba-utdelningar från din Ubuntu-dator är det inga problem att även dela ut dina skrivare till de andra datorerna i nätverket. För detta ändamål använder du skrivarservern CUPS.

Cups kommer du lätt genom att peka din webbläsare till http://localhost:631 vilket är den port (631) som CUPS ligger på.

På CUPS startsida börjar du med att lägga till din skrivare genom att klick på "Lägg till skrivare". Välj port och drivrutin precis som när du lägger till en skrivare i Windows. När skrivaren är tillagd skriver du ut en testsida för att se att det fungerar.

Klicka sen på Hantera Server och bocka i följande alternativ i den lista som kommer upp till höger på skärmen:
Visa skrivare utdelade av andra system
Dela ut publicerade skrivare anslutna till detta system
Allow printing from the Internet
Tillåt fjärradministration
Use Kerberos authentication
Tillåt användare att avbryta alla jobb (inte bara sina egna)
Spara felsökningsinformation för problemlösning

När du gjort detta är du klar med konfigurationen av ditt Ubuntusystem. Gå till de andra datorerna i nätverket och peka deras webbläsare till http://192.168.0.??:631 (använd ubuntudatorns IP-adress). Kommer du nu till CUPS startsida och kan se den skrivare du delade ut så fungerar det som det ska. Om inte har du antagligen en felaktigt konfigurerad brandvägg eller liknanade och måste konfigurera ditt nätverk.

Lägg till skrivaren i Windows genom att välja "Nätverksskrivare" och ange adressen: http://192.168.0.??:631/skrivarnamn.
Välj drivrutin och du är klar.

Nu ska du kunna skriva ut på skrivaren från din Windows-dator. För att skriva ut från andra Ubuntu-datorer gör du på samma sätt som i Windows.

Samba
Du kan även dela skrivare genom att konfigurera din Samba-server. Öppna /etc/samba/smb.conf som root och lägg till:

[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
browseable = yes
writable = yes
guest ok = yes
public = yes
printable = yes
share modes = yes
locking = no

Kommentarer

Anonym sa…
Tack för tipset det funkade för mig med en liten modifikation i din text.

Från windows datorn angav gav istället:

http://192.168.0.4:631/printers/Brother-HL-1430

(Jag la till printers i sökvägen)

/Nicklas Marklund

Populära inlägg i den här bloggen

Surfa med 3G modem i Ubuntu

Har du skaffat ett 3G-modem från Telia, 3 eller Tele2 (Huawei E220 alltså) och önskar använda det i Ubuntu? Inga problem! Vodafone har varit snälla nog att skapa en applikation för detta under GPL-licens. 1. Börja med att tanka ner det här och installera det med GDebi. 2. Plugga in modemet i en usb-port. Vänta ett tag (20-30 sekunder) så operativsystemet hinner upptäcka det och ladda rätt moduler. 3. Starta Vodafone Mobile Connect Card Driver for Linux . Den bör finnas under Program->Internet. 4. Fungerar allt ska rätt modemmodell föreslås, gå vidare. Får du ett felmeddelande om att modemet inte hittades så prova att stänga programmet, koppla ur modemet, koppla in modemet igen, vänta 30 sek å starta programmet igen. 5. Fyll i följande när du frågas efter kontoinställningar: Profile name = Telia3G username = 3G password = internet Preferred connection = 3G only Authentication mode = default APN host = online.telia.se 6. Klicka "Connect" för att ansluta.

Samba mount script

Först måste du installera filsystemet som ska användas för monteringen: sudo apt-get install smbfs Skapa sen en mapp att montera nätverksutdelningen i: mkdir mappnamn Nu är det bara att montera nätverksutdelningen i mappen: sudo mount -t cifs //server/utdelning /monteringspunkt Om du behöver ange ett användarnamn och lösenord för att nå utdelningen skriver du: sudo mount -t cifs //server/utdelning -o username=MyUsername,password=MyPassword /monteringspunkt Om du vill logga in anonymt via ett gästkonto skriver du: sudo mount -t cifs //server/utdelning -o username=anonymous,guest /monteringspunkt För att slippa skriva in denna rad för varje utdelning vi vill montera varje gång vi har startat om datorn vill vi gärna skriva in det i ett script där vi definierar samtliga utdelningar vi vill montera och som vi, om vi vill, kan köra automatiskt vid varje inloggning. Vi börjar med att skriva ett script: #!/bin/bash # this script mount smb shares on jimmys server echo "Mounting: Utdelning.