Fortsätt till huvudinnehåll

Surfa med 3G modem i Ubuntu

Har du skaffat ett 3G-modem från Telia, 3 eller Tele2 (Huawei E220 alltså) och önskar använda det i Ubuntu?
Inga problem!

Vodafone har varit snälla nog att skapa en applikation för detta under GPL-licens.

1. Börja med att tanka ner det här och installera det med GDebi.

2. Plugga in modemet i en usb-port. Vänta ett tag (20-30 sekunder) så operativsystemet hinner upptäcka det och ladda rätt moduler.

3. Starta Vodafone Mobile Connect Card Driver for Linux. Den bör finnas under Program->Internet.

4. Fungerar allt ska rätt modemmodell föreslås, gå vidare. Får du ett felmeddelande om att modemet inte hittades så prova att stänga programmet, koppla ur modemet, koppla in modemet igen, vänta 30 sek å starta programmet igen.

5. Fyll i följande när du frågas efter kontoinställningar:
Profile name = Telia3G
username = 3G
password = internet
Preferred connection = 3G only
Authentication mode = default
APN host = online.telia.se

6. Klicka "Connect" för att ansluta.

Kommentarer

Anonym sa…
Hej,
Har du provat med nyaste versionen 2.0b3 och Ubuntu 8.10?

Populära inlägg i den här bloggen

Min nuvarande hemautomationsinstallation

Sen jag fick en begagnad Tellstick Net för en massa år sen har jag alltid haft någon form av hemautomation igång. Sedan 2015 nån gång har basen varit Home Assistant med lite olika hårdvara för att kunna kommunicera på ett antal trådlösa protokoll. Efter ett misslyckat försök att få en Raspberry Pi 3B att fungera tillförlitligt kombinerat med en USB-hubb och en extern SSD blev det istället ett skifte till docker-containers för varje mjukvara som krävs för att kommunicera med den hårdvara jag vill använda, snurrandes på min befintliga hemserver som även sköter lagring och backup. Nedan följer en kort sammanställning över vilken hård- och mjukvara jag nyttjar, samt en kortfattad steg-för-steg guide som beskriver hur installationen gick till. Hårdvara: Min hemserver snurrar på en mini-ITX Atom N330 med 4Gb ram, en ssd för os:et (Ubuntu 20.04) och en raid-10-array för lagring av foton mm. Zigbee: ljuskällkor från IKEA och Philips samt sensorer (magnet, temperatur, lufttryck, rörelse mm) frå

CrossOver Office - ännu en wine-utveckling

Cedega möjliggör spelandet av windowsspel på din linux-dator, men hur är det med programmen? Visserligen finns det lika bra, oftast bättre, gratis open-source substitut för nästan alla vanliga program, men du kanske har fäst dig vid Photoshop eller Dreamweaver eller känner att du bara måste ha iTunes och inte orkar vänta på Songbird. Då är CrossOver Office nått för dig. Precis som Cedega är detta en kommersiell vidareutveckling av Wine. Precis som i Cedega öppnar du här installationsfilen för programmet du vill installera i CrossOver Office:s programinstallations-fönster. För de vanligaste programmen finns det färdiga inställningar att välja ur en lista. Så fort du startat installationen ser allt ut som vanligt och du behöver inte göra några inställningar alls utöver de vanliga. När installationen är klar hamnar det en genväg på skrivbordet och du kör programmet direkt med ett musklick precis som vilket linux-program som helst. Cedega skapar ett fejkat Windows under din användarkatalog

Nvidia-driver för Ubuntu och GeForce 8500GT

För att få full acceleration och 3D-rendering måste du använda Nvidia:s Beta-driver. Tanka ner drivern från NZone och kör: sudo sh NVIDIA-Linux-x86-100.14.06-pkg1.run Låt installeraren kompilera kernel-moduler om så behövs och starta sen om datorn så bör det fungera. Sen är det bara att konfigurera xorg.conf-filen (se kommande inlägg).