söndag 17 december 2006

Cedega - när linux "inte räcker"

Äntligen är Linux-disten installerad och allt fungerar tillfredsställande. Det mesta är både bättre och snabbare än i det där Windows som man svurit över men ändå använt så länge. Funktionerna och grafiken imponerar, möjligheterna känns oändliga.
Men så kommer en liten hake trots allt - spelen.
Visst finns det linux-spel, men inte är dom många. Alla spel man köpt genom tiderna är ju trots allt för windows och för eller senare så saknar man ändå ett spel att förströ sig med.
Det är då Cedega kommer in i bilden. Cedega är ett kommersiellt program som bygger på windows-emultaorn Wine (som är ickekommersiellt) med skillnaden att Cedega är byggt enbart för spel. Programmet är mycket användravänligt och gör gör faktiskt windows-spelandet smidigare än i windows. Allt du behöver göra är att öppna Cedega och därifrån öppna spelets installationsfil. Spelet installeras då i Cedega, får en egen mapp i Cedegas "utforskare" och körs från Cedega.
Utöver just att spela spelet finns ett par smidiga inställningsmöjligheter. Du kan t.ex. välja vilken version av Windows du vill simulera och hur stort det fönster som spelet körs i ska vara. Just det - du behöver inte köra spelet på fullskärm - du kan enkelt surfa och chatta samtidigt som du kör en runda Civilisation eller WOW (som förövrigt båda finns förinställda i Cedega).
Har du inte skaffat Cedega än? Läs mer om det och tanka ner det från deras egen hemsida.

Inga kommentarer: