onsdag 6 december 2006

Installera Ubuntu 6.10 - Edgy Eft

Den senaste versionen av Ubuntu är 6.10 - "Edgy EFt". Installationen har i denna version gjorts löjligt simpel. Så fort du har tanka ner installationsskivan och bränn ut den på en cd/dvd är det bara att starta om datorn, stoppa i skivan och välja att boota från cd-läsaren.
Nu kommer den häftiga biten - det tar ett tag för datorn att ladda allt, men efter ca. 5 minuter är operativsystemet igång och allt bör fungera (grafik, lan, wlan...). Detta är en s.k. live-cd-uppstart - operativsystemet har laddats från skivan och installerats temporärt. Du kan nu använda operativsystemet fullt ut med en enda begränsning - allt du sparar försvinner.
På skrivbordet finner du en ikonen "Installera Ubuntu". Klicka på den så startar installationsprogrammet som steg efter steg går igenom de olika inställningarna du kan välja för ditt operativsystem.
Efter att ha fyllt i namn m.m. kommer du till Partitionshanteraren. Du kan här välja att antingen använda en standardkonfiguration eller själv välja vilka partitioner du önskar använda. Själv använder jag mig av en 2gb stor SWAP-disk (filväxling). Denna placeras med fördel sist (längst ut på hårddisken = högst "hastighet"). Resten av hårddisken får vara en partition där jag lägger / (/=filsystemet, alla operativsystemets filer). Man kan även välja att lägga uppstartsfilerna (boot) i en partition, dokumenten (home) i en osv.
När detta är klart är det bara att slutföra installationen och starta om datorn (utan skivan!).
Nu är ditt nya operativsystem installerat och klart att använda!

Ytterligare installationsinformation hittar du här.

Inga kommentarer: