Fortsätt till huvudinnehåll

Windows Vista

Nu har det gått snart 6 månader sen jag införskaffade min nya bärbara dator, en HP tx1270eo med touchscreen, fingeravtrycksläsare å en massa roliga tillbehör. Självklart följde det även med en installation av Windows Vista. Home Premium för att vara exakt.
Suck tänkte jag, som för det första föredrar en trevlig linux-distrubition och som för det andra inte alls hade några positiva erfarenheter av Vista. Och omedelbart vid första uppstart viasde det sig att mina farhågor var berättigade. Gränssnittet var visserligen snyggare än det gamla, men den nya startmenyn var bedrövlig och all "snygg" grafik drog en hel del kraft ur datorn. Dessutom var man tvungen att bekräfta att man verkligen ville skapa en mapp i C:/Program 3 gånger.

Som tur är gick det mesta att åtgärda. Efter lite säkerhetsinställningar för mitt konto, en övergång till det inte allt för moderna gränssnittet från win2000 och en inaktivering av skrivbords-gadgetsen blev det lite bättre fart på datorn och man började känna igen sig.

Det fanns trots allt delar av det nya operativsystemet som fick mig att stanna kvar. Tablet-funktionerna var bra integrerade och fungerade smidigt. Media Center likaså. Det var bökigt att navigera sig fram för att ändra upplösning och egenskaper för anslutna skärmar, men operativet kom ihåg vilka inställningar man önskade och anpassade sig ganska bra per automatik till skillnad mot Windows XP som är lite sämre på den biten. Dessutom följde det med en del vettiga säkerhetsfunktioner som kompletterat med ett virusprogram klarade av det mesta ganska bra.

Med andra ord verkade inte operativsystemet så dumt när man väl lyckats konfigurera om det efter sina egna önskemål. Men det fanns fortfarande ett par avgörande problem.
Hastighet och kompatiblitet.
Jag har väldigt svårt att förstå tanken bakom verifieringen av alla drivrutiner som gjorde att myket hårdvara plötsligt inte var kompatibelt längre. Och mjukvaran likadant. Jag fick verkligen klura för att få en del spel att fungera och det var helt omöjligt att installera en gammal version av Acrobat Reader Pro.
Till sist var det ändå hastigheten som satte sista spiken i kistan. Eller avsaknaden av hastighet snarare. Man fick ju vänta på precis allting - och det är inte aceptabelt på en helt ny 13-tusen kronors dator.

Som ni ser i posten innan denna så har jag nu lyckats gå över till Windows XP. Skönt. Inte lika smidigt måhända men mycket snabbare och mycket kompatiblare. Ett helvete att finna drivrutiner till just min dator men nu fungerar allt (nästan). Där Vista ställde in upplösning och uppdateringsfrekvens per automatik då jag kopplade datorn via VGA till LCD-tv:n kan man inte ens manuellt välja rätt i XP. Men det är nog mer ett Nvidia-problem.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dela ut Ubuntu-skrivare i nätverket

Har du ett fungerande nätverk med t.ex. Samba-utdelningar från din Ubuntu-dator är det inga problem att även dela ut dina skrivare till de andra datorerna i nätverket. För detta ändamål använder du skrivarservern CUPS. Cups kommer du lätt genom att peka din webbläsare till http://localhost:631 vilket är den port (631) som CUPS ligger på. På CUPS startsida börjar du med att lägga till din skrivare genom att klick på "Lägg till skrivare". Välj port och drivrutin precis som när du lägger till en skrivare i Windows. När skrivaren är tillagd skriver du ut en testsida för att se att det fungerar. Klicka sen på Hantera Server och bocka i följande alternativ i den lista som kommer upp till höger på skärmen: Visa skrivare utdelade av andra system Dela ut publicerade skrivare anslutna till detta system Allow printing from the Internet Tillåt fjärradministration Use Kerberos authentication Tillåt användare att avbryta alla jobb (inte bara sina egna) Spara felsökningsinformati

Surfa med 3G modem i Ubuntu

Har du skaffat ett 3G-modem från Telia, 3 eller Tele2 (Huawei E220 alltså) och önskar använda det i Ubuntu? Inga problem! Vodafone har varit snälla nog att skapa en applikation för detta under GPL-licens. 1. Börja med att tanka ner det här och installera det med GDebi. 2. Plugga in modemet i en usb-port. Vänta ett tag (20-30 sekunder) så operativsystemet hinner upptäcka det och ladda rätt moduler. 3. Starta Vodafone Mobile Connect Card Driver for Linux . Den bör finnas under Program->Internet. 4. Fungerar allt ska rätt modemmodell föreslås, gå vidare. Får du ett felmeddelande om att modemet inte hittades så prova att stänga programmet, koppla ur modemet, koppla in modemet igen, vänta 30 sek å starta programmet igen. 5. Fyll i följande när du frågas efter kontoinställningar: Profile name = Telia3G username = 3G password = internet Preferred connection = 3G only Authentication mode = default APN host = online.telia.se 6. Klicka "Connect" för att ansluta.

Samba mount script

Först måste du installera filsystemet som ska användas för monteringen: sudo apt-get install smbfs Skapa sen en mapp att montera nätverksutdelningen i: mkdir mappnamn Nu är det bara att montera nätverksutdelningen i mappen: sudo mount -t cifs //server/utdelning /monteringspunkt Om du behöver ange ett användarnamn och lösenord för att nå utdelningen skriver du: sudo mount -t cifs //server/utdelning -o username=MyUsername,password=MyPassword /monteringspunkt Om du vill logga in anonymt via ett gästkonto skriver du: sudo mount -t cifs //server/utdelning -o username=anonymous,guest /monteringspunkt För att slippa skriva in denna rad för varje utdelning vi vill montera varje gång vi har startat om datorn vill vi gärna skriva in det i ett script där vi definierar samtliga utdelningar vi vill montera och som vi, om vi vill, kan köra automatiskt vid varje inloggning. Vi börjar med att skriva ett script: #!/bin/bash # this script mount smb shares on jimmys server echo "Mounting: Utdelning.